fredag 15 januari 2016

Läsplaner

I helgens bokbloggsjerka frågar Annika:

Har du gjort upp några läsplaner för 2016, och hur väljer du i så fall ut vilka böcker du ska läsa och när?

En av mina läsplaner är att jag ska recensera (typ) en bok i månaden. Så förra veckan läste jag Varje dag är en vårdskandal av Sebastian Lönnlöv och den här veckan har jag börjat på Gudarna av Elin Cullhed.

Hon har så roliga liknelser att jag bara måste bjuda på en (huvudkaraktären hånglar med en kille):
"Det ryckte till i trosorna, som en abborre som kippar andan innan den dör."Jag brukar läsa säsongens bokkataloger när de kommer ut från förlagen, och hitta alldeles för mycket som jag vill läsa: det sållar jag ner till en bok i månad som ska recenseras. Just nu säljer jag mest recensioner till Mål & Medel.

Sedan hänger mitt läsande en del ihop med vad jag själv skriver, jag ger ut en samling med (mest) noveller i vår och har prioriterat novelläsande (recensenter sökes!). Det är bra. Tidigare har jag mest läst romaner.

Jag dyker också ner i engelskspråkig barnlitteratur och ska avsluta Alice i Underlandet för att sedan hoppa vidare till Trollkarlen från Oz.

Jag gillar också att ha något väldigt snabbläst för sena kvällar, något jag inte läser för att recensera eller lära mig massa klokheter av (även om jag så klart lär mig av det också). Vad det blir vet jag inte än, men kanske Sjöwall Wahlöö.

21 kommentarer:

 1. Alice i Underlandet har jag nog aldrig läst, i alla fall inte den riktiga versionen. Jag har den på min önskelista :)

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. jag har en bok om brittiska barnböckers landskap... och roat mej med att läsa om Enid Blyton: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/search/label/Blyton%20Enid

   Radera
 3. Just det! Vad bra att du skrev det, jag glömde som vanligt något: många av klassikerna finns gratis tillgängliga i e-format (både med och utan illustrationer) på Project Gutenberg:
  http://www.gutenberg.org/ebooks/11?msg=welcome_stranger

  Jag är väldigt fascinerad över vad som händer med historier över tiden. Med filmatiseringar och allting. Lärde mig just att boken om Tjuren Ferdinand var förbjuden av General Franco i Spanien och brändes på bål av Hitler.

  SvaraRadera
 4. Vad kul att du ger ut en novellsamling!

  SvaraRadera
 5. Besök i brittiska barnbokslndskap av Göte Kingberg kanske något för dej?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter väldigt spännande. Jag ska kolla upp den. Jag tänker att platsen ofta är just en helt främmande värld. Kanske mer än i svensk barnlitteratur?

   Radera
 6. Ganska behändigt att kunna planera sitt läsande noga.

  SvaraRadera
 7. Det är klart att har man lovat att läsa genom att ta emot recex får man se till att få in det i planeringen (om man nu har en sådan)

  SvaraRadera
 8. På kvällen när man är lite trött är det skönt att ha något lättsamt att läsa :)

  SvaraRadera
 9. Jag kan inte hålla mig från att fråga efter recensionsexemplar. Fast ibland borde jag nog låta bli...

  SvaraRadera
 10. Jag planerar mycket tyvärr. Men en del blir faktiskt läst också

  SvaraRadera
 11. Alice i Underlandet tycks helt gått mig förbi, får nog kanske ta tag i den för att verka "allmänbildad". ;)

  SvaraRadera
 12. har flera upplagor av Alice i Underlandet både på svenska och engelska, men jag har aldrig lyckats läsa den. däremot såg jag Tim Burtons film med stort nöje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också lite svårt för den. Det är så mycket nonsens och känns slumpmässigt. Gillar egentligen både Peter Pan och Mary Poppins bättre. Djungelboken är bra också.

   Radera
 13. Låter som ett bra mål med en recensionsbok i månaden.

  SvaraRadera
 14. Brittiska barnböcker låter trevligt.

  SvaraRadera
 15. Jag planerar inte min läsning utan jag läser det jag känner mig sugen på för stunden.

  SvaraRadera
 16. Jag är väldigt nyfiken på Varje dag är en vårdskandal. Det låter verkligen som något jag skulle vilja läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje dag är en vårdskandal är något av en personlig debattbok. Författaren har dels läst på. dels jobbat inom äldrevården (inte så mycket dock, 600 timmar allt som allt). Jag ska inte säga för mycket om den. Recension kommer senare.

   Radera