fredag 22 mars 2013

Skojarbranschen

Efter ett par veckors uppehåll är bokbloggsjerkan tillbaka. Roligt! Dagens fråga är:

Kan du ge exempel på en hyllad bok som du avskydde eller som du inte alls förstod dig på?

Jag tänkte begränsa mitt svar till sådant jag läst ut, vilket jag inte gör med det jag avskyr, men det kändes lite orättvist att skriva om en bok där jag bara läst femtio sidor.

När jag läser svenska etablerade författare vars böcker blivit hyllade blir jag ofta besviken. Känslan som dyker upp är att hyllningarna är på gamla meriter och att hade någon helt okänd kommit till ett förlag med samma manus hade en refusering kommit som en brev på posten ...

Jag tyckte att Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman var överskattad. Hade det inte varit kurslitteratur är jag tveksam till om jag hade läst ut den. Idén var bra: den om författaren som två separata personer, men genomförande höll inte hela vägen igenom. Ibland tänkte jag: hon hade säkert roligt när hon skrev det här, men det hade inte jag. Det var för övrigt det första jag läst av Ekman, så jag förstår om folk som följt henne en längre tid såg det som någon halvt självbiografiskt och att det skapade en spänning i texten. Men icke så för denne Henrik Johansson.


I övrigt: Nu står tryckeriet redo att börja trycka min bok: Av kött och blod! Du kan läsa mer om den här.

Jag hoppas naturligtvis att en del bokbloggar är sugna på att läsa den! Skriv någon rad här nedan eller mejla in intresse för recensionsex till förlaget: kontakt@federativsforlag.se

Omslaget är en stor blodig kniv, det kan jag tyvärr inte bjuda på än, men här kommer baksidestexten:

På en rostfri arbetsbänk i ett restaurangkök i östra Malmö låg en
golem: en stum, stark och själlös varelse skapad av människohand,
byggd av kött. Köttmonstret väntade. En av restaurangens anställda
skulle mördas.

Tempi Moderni går med vinst, men det räcker inte. Ledningen vill ha mer. Tempot höjs och inte en krona spenderas i onödan. Med kniven mot strupen blir personalens motstånd hårdare och hårdare. Till slut finns det ingen väg tillbaka.

Av kött och blod är en nyskapande blandning av arbetarroman och deckare. Henrik Johansson (f.1973) skildrar dagens arbetsklimat med en svart humor och lång erfarenhet av restaurangbranschen.


"En levande frustande absurd historia som ringlar sig fram och låter oss se ett samtida Sverige som vi egentligen inte vill kännas vid men som vi alla ändå blir en del av. Det är imponerande." - Kristian Lundberg, ur efterordet.

19 kommentarer:

 1. Haha jo inte konstigt att jag har tänkt läsa fortsättningen när jag inte gillade första delen. Men jag läser hellre fortsättningen än läser om kråkflickan för tänk om jag bara läste boken vid feltillfälle, att jag just där och då skulle ha läst någonting annat. För läser jag en deckare och är sugen på annat tror jag boken får ett sämre betyg... :)

  SvaraRadera
 2. Jag brukar gilla det mesta av Kerstin Ekman, så också denna.

  SvaraRadera
 3. Jag har gillat Kerstin Ekman, hennes Händelser vid vatten älskade jag. Nu ligger Grand Final och väntar, men efter att ha läst om den på en del bloggar så börjar jag bli misstänksam....
  Grattis till bokutgivningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har absolut inte gett upp om Ekman. Jag ska nog försöka med någon annat av henne.

   Radera
 4. Jag har nog inte läst en enda bok av Kerstin Ekman.

  SvaraRadera
 5. Jag tror faktiskt inte att jag läst något av Kerstin Ekman. I alla fall inte den här. Men jag tror nog som du säger, att har man blivit etablerad som författare så är det lättare sen att få något utgivet. Du kan ju göra en analys sen, när du gett utt massor av böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, min plan är att skriva en riktigt bra bok och sedan bara ge ut en massa skräp!

   Radera
 6. Grand final i skojarbranschen står och väntar på att bli läst i min bokhylla. Enbart för att jag glömde avbeställa den, men det ska bli intressant att se vad jag tycker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är ju inte dåligt, men jag tycker inte den motsvarar hyllningarna.

   Radera
 7. Åh, vad härligt att läsa att någon annan inte heller gillade Grand final... Den hade jag ju också kunnat ha med :)

  SvaraRadera
 8. Jag är rätt sugen på att läsa Grand final... men jag har hört så mycket negativt om den att jag lät bli att köpa den på rean. Det får bli att låna på biblioteket.

  SvaraRadera
 9. Grand final i skojarbranschen lockar inte till läsning. Jag tycker inte den verkar så intressant när jag läst om den och framsidan är så hemskt ful att jag inte blir ett dugg sugen på att läsa den.

  SvaraRadera
 10. Kerstin Ekman är både plus och minus i min värld. Har inte läst Grand final... Blir kanske något att bita i när jag lämnat min egen författarbubbla.

  SvaraRadera
 11. Hej! Har inte läst någon bok av Kerstin Ekman ännu.
  Oj, vad spännande din bok verkar! Jag är jätteintresserad av ett recensionsex av boken! Jag själv jobbar inom "restaurangbranschen" fast i ett storkök, fast det finns även en restaurangmatsal som vi serverar mat i :) Så det låter som en spännande deckarmiljö!
  Dessutom älskar jag att läsa deckare, min favoritgenre inom böcker, dock inte "En man med litet ansikte" av Helene Tursten ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Jag har också jobbat i storkök (mat till förskola). Det kommer ett ex om 3-4 veckor. :)

   Radera
  2. Okej, vad kul, Tack!! Ska bli spännande att läsa den! Men vet du vart du ska skicka den då? :) Vill inte skriva ut min adress här på bloggen men... Jaså, du har också jobbat i Storkök? Är du författare på heltid nu då eller?

   Radera
  3. Jag pluggar (och är strax föräldraledig) och än får jag inte in så mycket pengar så jag kan författa på heltid. Det är en bra bit kvar! Annars låter det rätt bra att jobba halvtid och skriva halvtid också.

   Mejla din adress till mig, så skickar jag den vidare till förlaget:
   h_johansson2002@yahoo.se

   Radera
 12. Jag har bara läst en Kerstin Ekman och det är massor av år sedan så det var inte den här. Minns inte så mycket av boken, men det är inte den sorts böcker jag helst väljer att läsa, så jag har inte läst nått mer av henne efter det. Och den här låter som om det är bäst att jag avstår ifrån...
  Sv: Jag kanske skulle ge ringentriologin en chans till. Fast jag är mer intolerant som läsare nu än när jag var ung. Nu vill jag att en bok ska ge mig läsglädje och ger den mig inte det slutar jag läsa den. När jag var ung läste jag klart allt jag påbörjat, annars skulle jag aldrig läst ut ringenböckerna då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser inte färdigt allt jag påbörjar, men ibland har jag tyvärr lite dåligt samvete för det ...

   Radera