måndag 11 mars 2013

Marskultur i Malmö

Några av de pärlor som finns att tillgå i det i annars råblåsiga och rövkalla Malmö i denna månad:

I hösten läste jag Ett dockhem av Henrik Ibsen. Dramat handlar om Nora, en hemmafru i en borgerlig familj, och hennes kamp för att frigöra sig. Könsrollerna, sexualitet och familjen var ett bärande tema inom litteraturen i slutet på 1800-talet och Ibsens pjäs är att av de viktigaste verken.
Med start 15 mars går Nora upp på Malmö stadsteater. Nora är Elfriede Jelineks fristående fortsättning på Ibsens verk: vad som händer med Nora efter uppbrottet från hemmet.

"Om Nora – Vad var det som hände efter att Nora lämnat sin man?
Nora slog igen dörren till dockhemmet redan 1879. Men vad hände sen?

Nora är en vass fortsättning på Ibsens klassiker Ett dockhem. Nobelpristagaren Elfriede Jelinek spinner vidare på historien och nu har Nora fått jobb på en fabrik. Nora förklarar för sina arbetskamrater att hon var tvungen att lämna sin man för att bli en hel människa. ”Sånt där är bara för medelklassen”, får hon till svar. Kvinnorna på fabriken hade gärna varit hemma med barnen och blivit försörjda. Men snart är Nora tillbaka i sin berömda tarantelladans. Hon blir älskarinna till en förmögen industripamp och gör allt för att tillfredsställa honom.

Jelinek ställer frågor kring jämställdhet, klass och politik. Allt iscensatt i en absurd och utmanande atmosfär av sång, dans och sexlekar!
Anna Bergmann är en av Tysklands mest hyllade och uppmärksammade unga regissörer. Hon har arbetat på flera stora teatrar i hemlandet som t ex Maxim-Gorki-Theater i Berlin, Theater Lübeck samt österrikiska Das Burgtheater i Wien."

En lite mer barnvänlig föreställning är barnoperan Andrejs längtan (från ca 5 år). Här möts två giganter: Georg Riedel och Barbro Lindgren. Musiken är skriven av Georg Riedel och librettot av Barbro Lindgren, med delvis nykomponerad musik speciellt för Operaverkstans uppsättning. Andrejs längtan hade premiär i lördags och spelas till 13 april.

Se det här klippet med skådisar, barn och regissör:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9QKYIgOwyuo#!


Tove Mörkberg debuterar med diktsamlingen Barnen (på Brombergs förlag) och har releasefest nästa lördag. Jag har haft förmånen att höra Tove läsa upp och läsa en del av dikterna och kan kraftigt rekommendera fest och inköp.På lördag gästar också Ordkommisionen Poeten på hörnet, och där kan man bland annat höra Taliah Pollack

Poeten på hörnet, Malmö

Lördag 16 mars 2013, kl. 19.00

På scen står: ordkommissionärerna Rodmar Sandberg, Andreas Möller, Kristian von Svensson, fantasyförfattaren Taliah Pollack samt elever från Albins folkhögskolas skrivarlinje. Några timmars god underhållning, fri entré och billig fika utlovas. Poeten på hörnet hittar ni på Södra förstadsgatan 65 i Malmö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar