fredag 22 februari 2013

Läskramp

Fredag  och bokbloggsjerka. Det vill säga: en massa bokbloggare svarar på en fråga ställda av Annikas litteratur- och bokblogg, och denna helg är frågan:

Brukar du drabbas av lässvackor ibland och hur gör du i så fall för att ta dig ur dem?

Ja, det händer egentligen ganska ofta. Dock ska sägas att jag läser väldigt mycket, eller arbetar med text kanske jag ska säga. Jag skriver själv, korrekturläser, läser för att ge respons, läser facklitteratur, läser skönlitteratur för "nöjes skull" och för att se hur olika författare löst ett specifikt problem eller bara för att se lite på deras stil.

Men det händer ganska ofta att jag inte är fast i en bok. Jag är nog ganska kräsen. För det mesta lägger jag då boken eller böckerna jag läser åt sidan och hittar något annat. Jag märker ofta, efter kanske 50 sidor, om jag kommer läsa ut en bok eller inte. Nu senaste plockade jag upp Blodets meridian av Cormac McCarthy och där fastnade jag snabbt. Jag har väl läst halva nu och tror nog jag läser färdigt den i helgen. Det är en mörk historia med mycket våld som utspelar sig i gränstrakterna mellan Mexiko och USA under 1800-talet.

Cormac - en droppe levrat blod i en rosafluffig samtidsprosa

9 kommentarer:

 1. Jag har svårt för att lägga undan, jag gillar tanken på att göra det men lyckas sällan själv. Det känns lite som plikt att läsa klart... Däremot kan jag pausa böckerna och ta ngt annat emellan. Det brukar funka.

  SvaraRadera
 2. Jag klarar knappt att lägga ifrån mig en dålig bok, utan får dåligt samvete. Fånigt eftersom det inte är någon annan som bryr sig... Sist kämpade jag mig igenom 368 sidor innan jag gav upp.

  SvaraRadera
 3. Cormac McCarthy fanns med på listan med bra böcker ur "Drömbokhandeln" (Laurence Cossé). Har du läst något annat av honom?

  SvaraRadera
 4. Jag lägger gärna undan böcker jag inte gillar. 50 sidor är min gräns - om jag inte gillar boken då kommer jag troligen inte att göra det längre in i boken heller. Undantagen från 50- sidorsregeln är tegelstenar och böcker som många sagt är sega att komma in i men därefter riktigt bra.

  SvaraRadera
 5. Spännande. Blodets meridian har jag med i min boktolva i år :)

  SvaraRadera
 6. Jag har lite svårt att lägga undan böcker även om jag inte fastnar, men jag jobbar på att bli bättre där. Det är ju lite tokigt att lägga tiden på något man inte gillar.

  SvaraRadera
 7. Förr hade jag svårt att avsluta en påbörjad bok, även om den var dålig. Nu gör jag det med lätthet. Onödigt att slösa tid på något man inte tycker om.

  SvaraRadera
 8. Problemet för mig är nog att jag är så envis att efter 50 sidor så vägrar jag ge upp :)

  SvaraRadera