fredag 15 februari 2013

Böcker om läsande

Fredag är bokbloggsjerka - Annika väljer en frågeställning att svara på och en mängd bloggare svarar, diskuterar och kommenterar. Helgens fråga är:

Det finns en uppsjö av böcker om skrivande men kan du tipsa om en bok om läsande?

Javisst kan jag det! Men inte om enbart läsande.

Jag kan varmt rekommendera Om konsten att läsa och skriva av Olof Lagercrantz, vilken jag skrivit en recension om. Så här säger Olof själv om boken: ”Vad det är frågan om är iakttagelser och minnen från ett liv tillbragt i läsar- och skrivarlandet. Skärvor blott.”

Lagercrantz var (i första hand) litteraturvetare och litteraturkritiker, och det är ur den synvinkeln han skriver och läser. Jag citerar en bit ur min recension:
"Läsande och respons
Lagercrantz har en hel del att säga om läsande, men inte specifikt om respons. Dock är han ovanligt klar när det gäller läsandet: ”Går man till fackfolk rekommenderar de samtliga långsam, eftertänksam och klarvaken läsning. Läsaren uppmanas att samtala med författaren och kritiskt pröva hans text.”
Ju fler gånger man läser en text, desto mer hittar man. En första läsning ger något annat än en andra. Speciellt biten om att samtala med författaren gillar jag. Min egen läsning blir lätt alltför kritiskt, det tycks mig som att jag ser felen först, och ibland måste anstränga mig mer för att se författarens intention och textens potential.
Ska man leta efter en nackdel med metoden är det väl krocken med verkligheten. De flesta fackfolk, i synnerhet kritiker och recensenter, har helt enkelt inte ekonomisk möjlighet att göra som Lagercrantz och läsa Mörkrets hjärta tio gånger.
Ett annat sympatiskt arbetssätt han rekommenderar är att låta dikten stå i centrum, inte diktaren: det är texten vi diskuterar. Lägg sympati och antipati åt sidan, uppfatta inte allt som självbiografiskt.
En sak han varnar för att dock att analysera ett författarskap medan författaren fortfarande är i livet. Sympati eller vilja att gå i polemik riskerar att fördunkla analysen."
 
En skönlitterär bok som tar upp läsande och litteratur ur ett samhällsperspektiv är Fahrenheit 451 (den temperatur på papper självantänds) av Ray Bradbury (vila i frid). Jag läste den för säkert 20 år sedan och tyckte då den var fruktansvärt bra, det kanske stämmer också!
Fahrenheit 451 skildrar ett samhälle där litteratur är förbjuden och "brandkåren" åker runt och eldar upp böcker.



Jag vill passa på och efterfråga andra böcker också: handböcker i skrivande som tar upp miljöbeskrivningar på ett bra eller dåligt sätt, bara de tar upp dem! Tack på förhand!

11 kommentarer:

  1. Jag tokgillar också farenheit 451! Bra val överlag m a o. :)

    SvaraRadera
  2. Elisabeth Georges "Skriv på" bok tar upp det en hel del. Kan vara relevant eftersom hennes 1000-sidors deckare till stor del är "levande" beskrivningar av regniga engelska hedar. Något hon är mäkta stolt över. Hon skriver utifrån foton som hon tar på sina reseachresor vill jag minnas. De riga de kan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man. Tack för tipset. Du låter inte helt överväldigad av hennes miljöbeskrivningar, hehe.

      Radera
  3. Jag måste se till att läsa "Om konsten att läsa och skriva" :)

    Tyvärr går jag bet på det där med skrivarböcker som tar upp miljöbeskrivningar specifikt. Tycker det verkar vara lite dåligt med det ibland.

    SvaraRadera
  4. Jag har fortfarande inte läst Fahrenheit 451 men det verkar vara en jättebra bok!

    SvaraRadera
  5. Jamenvisst ja- "Fahrenheit 451" har jag ju också läst. Visste väl att det finns böcker om läsande men att jag inte kommer på dem. Olof Lagercrantz' bok låter ju intressant.

    SvaraRadera
  6. Fahrenheit 451 är jag väldigt sugen på.

    SvaraRadera
  7. Fahrenheit 451 borde man nog läsa, ja.

    SvaraRadera
  8. Jag har oftast inte tålamod att läsa en text flera gånger om det inte handlar om något i jobbet...

    SvaraRadera
  9. Farenheith 451 har jag hört talas om men tyvärr aldrig läst!

    SvaraRadera
  10. Om konsten att läsa och skriva har av någon anledning aldrig blivit läst trots att jag väl känner till boken.

    SvaraRadera