fredag 1 juni 2012

Att besöka Kierkegaards grav

Helgens bokbloggsjerka ställer frågan:

Har du bokat en resa någon gång bara för att själv få uppleva en miljö som du har läst om i en bok? Om inte, skulle du kunna tänka dig att göra det?

Jag har aldrig besökt någon enstaka ort eller hem för författare - spontant kommer jag att tänka på Martin Andersen Nexö (som alltså är bördig från Nexö, Bornholm). När jag läste Mot Fyren av Virginia Woolf fick jag lust att åka till Isle of Skye (samt laga Boeuf en Daube (burgundisk köttgryta) som äts under middagen som utgör en så central plats i boken). Dessutom har jag varit sugen på att åka till både Narnia och Midgård (och ibland försökt ta mig dit, men misslyckats).

Vid ett besök i Köpenhamn följde jag med en kamrat till Kierkegaards grav, där han ville plocka några grässtrån. Vi var en smula berusade. När man är i Danmark måste man ju värna det svenska kulturarvet och vara minst småfull. Tyvärr blir jag alltid patriotisk när jag är i Danmark och trakasserade några stackare infödingar med att förklara den enorma militära bragd som korsandet av Lilla och Stora Bält innebar. De var skeptiska.
Väl på plats på Assistens Kirkegård kunde vi notera att den näst största stenen tillhörde Niels Bohr och att den största stenen tillhörde Kenny, en medlem i ett mc-gäng.

Kommande publiceringar för mig: I samband med att ABF firar 100 år släpps en antologi från Föreningen Arbetarskrivare. Mitt bidrag är Kvastens första dag på jobbet.

Nu går det för övrigt utmärkt följa och kommunicera med mig på twitter också.

10 kommentarer:

 1. Underbar berättelse!

  "Det gäller att leva i evigheten och ändå höra golvklockan slå."

  SvaraRadera
 2. Åh Narnia, hade det gått att boka en resa dit så hade jag varit snabb med att göra det.

  SvaraRadera
 3. Jag följer med till Narnia!

  SvaraRadera
 4. Jag skulle gärna vilja hälsa på i Frodos runda hus eller i Rivendel eller åka till Guernsey, efter det att jag läste Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap (hu stavade jag rätt.. av Mary Ann Shaffer.

  SvaraRadera
 5. Jag har aldrig varit i Köpenhamn men skulle gärna åka dit!

  SvaraRadera
 6. Jag kan riktigt se er på kyrkogården;-)

  SvaraRadera
 7. Helst hade man kanske just besökt sådanan ställen som är väldigt svåra att ta sig till. Narnia är ju ett bra exempel.

  SvaraRadera
 8. Om jag hittar en garderob till Narnia lovar jag att meddela er!

  SvaraRadera
 9. Narnia hade ju varit något :)

  SvaraRadera
 10. Skottland verkar häftigt... Har tyvärr inte läst Mot Fyren än, ska försöka ändra på det snart :)

  SvaraRadera