fredag 30 mars 2012

Mitt måttliga miljöintresse

Helgens bokbloggsjerka är en fråga jag nog aldrig eller sällan har ställt mig:

Vilken är din favoritmiljö i böckernas värld?

Efter en stund tänkande tror jag att jag börjar närma mig ett svar. Det säger också något: miljön är inte speciellt viktigt för mig. Om jag tänker över några favoritböcker hoppar det runt mellan 1800-talets Ryssland, ett konstmuseum i Wien, 20-talets Long Island (ja: The Great Gatsby). Jag är heller inte övermåttan förtjust i varken fantasy eller science fiction (där miljön ofta spelar en stor roll). En av de miljöer jag uppskattat mest var 20-talets San Francisco (Riddarfalken från Malta), men jag tror egentligen det handlar mer om filmens värld än om böckernas. Jag tänkte mig hela tiden att det var Bogart som var Sam Spade ... hela noir-prylen är helt enkelt snygg.

På det stora hela uppskattar jag för det mesta att inte vara i nutidens Sverige, jag läser knappt något svenskt och nyutgivet (senaste var Korparna av Tomas Bannerhed). För det mesta är det roligare att vara någon stans som är mer fjärran mig än här och nu.

Det kan tyckas märkligt att jag själv nu sitter och filar på, just det, en roman som utspelar sig i Malmö (där jag bor) i nutid (där jag, mestadels, lever). Men en av mina principer är att vara principlös!

Nåväl, läs gärna min senaste novell: Korrumperandet av Janne-Jehovas odödliga själ.

Jag är också så rysligt modern att man kan hitta mig på twitter också.

5 kommentarer:

 1. Jag läser gärna romaner som utspelar sig långt bort, men det ska vara förankrat i en verklig plats. Jag är väl helt enkelt ganska fantasilös och uppskattar det som speglar den verkliga världen.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar faktiskt både science fiction och fantasy, men jag är nog lite miljötrist. Det spelar egentligen inte så stor roll.

  SvaraRadera
 3. Jag läser gärna något som utspelar sig i en helt fiktiv miljö, eller en mix.

  SvaraRadera
 4. Jag uppskattar att få uppleva miljöer jag annars inte upplevt, eller som annars inte skulle vara möjliga att uppleva. Som historiska miljöer, då.

  SvaraRadera
 5. Jag är nog mera inne på Sverige och nutid. Allt som får mig att återuppleva bra saker;-)

  SvaraRadera