fredag 26 oktober 2012

Underkänt i betygsättning

 I helgens bokbloggsjerka frågar sig Annika om vi betygsätter böcker och ber oss motivera varför.

Jag betygsätter inte och dels har jag nog inte riktigt det siffertänkande i mitt läsande. Jag har väl något slags omdöme i huvudet efter jag läst en bok, men känner inget behov av att sammanfatta det i en siffra. Dessutom finns det så mycket som kan vara bra och dåligt: en del böcker har en lysande intrig och usla dialoger, andra har fina miljöskildringar men karaktärer som ser ut som sämre pappfigurer.

Joseph Conrad


Igår avslutade jag Joseph Conrads Mörkrets hjärta. Den var mycket bra, men karaktärsskildringarna är inget som jag kommer läsa om den för. Men i sin tid var den nog unik i sitt sätt att presentera en omvärldsanalys, sätta fingret på det problem kolonialismen var och är, att genom miljöskildringarna skapa en känsla av förlamande arrogans och hur moraliskt korrupt den blir som inte måste stå till svars inför någon annan. Att försöka sammanfatta det i ett betyg 1-5 är för mig en övermäktig uppgift. 

För den som vill titta på mina vackra fötter rekommenderas det här inlägget om mitt besök hos Doktor Fisk.

17 kommentarer:

 1. De flesta av oss betygsätter nog böckerna vi läst.

  SvaraRadera
 2. Även om jag, numera, betygsätter de böcker jag läst så måste jag säga att jag håller med dig i ditt resonemang. Inte alltid så lätt att sätta betyg...

  SvaraRadera
 3. Jag betygsätter inte heller mina böcker. Jag är nog för oorganiserad för det, tror jag.

  SvaraRadera
 4. Det verkar som att ganska många inte betygsätter sina böcker. Personligen gör jag det men ur bra det blir vet jag inte.

  Jag kan hålla med om att Mörkrets Hjärta skulle vara jättesvårt att sätta betyg på. Ur ett samhällsperspektiv är det är förbannat intressant och bra bok men sådant som karaktärerna kanske är lite mindre..

  SvaraRadera
 5. Jag ser nog betyget som ett komplement till texten man skriver, i den förklarar man ju vad man tyckte var bra och mindre bra. Betyget blir en helhetsbedömning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med Monika :) Det är hur det fungerar i mitt huvud åtminstone, men vi är ju alla olika.

   Radera
 6. Jag skulle inte klara att bara sätta ett betyg utan jag måste komplettera med en längre beskrivning (ibland för lång...) också för att få fram nyanserna.

  SvaraRadera
 7. Håller med dig om att det finns så många olika faktorer i en bok som kan spela in, så betygsättning är svårt!

  SvaraRadera
 8. Ibland känner jag mig riktigt kluven mellan olika betyg, men då framgår ju det av texten. Vissa böcker har jag fått erkänna mig besegrad av och inte gett betyg då jag inte alls fattat vad som hänt och bara känt mig förvirrad. Men annars blir det lite potatbabbel följt av en liten siffra för att snabbt sammanfatta känslan. En blogg där böckerna endast recenseras med en siffra hade ju inte varit särskilt givande, den skulle jag förmodligen aldrig kunna följa.
  Oj, nej. Nu ska jag sluta skriva dumheter här - trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Jag förstår dig när du pekar ut problematiken men en sifferbetyg. Det är alltid svårt att få alla böcker att passa in.

  SvaraRadera
 10. Jag instämmer helt i det du säger om problematiken med att betygssätta det man läst.

  SvaraRadera
 11. Håller helt med.

  Vet för övrigt inte hur bekväm jag hade varit med att något åt på mina fötter, verkar läskigt!

  SvaraRadera
 12. Mycket träffande skrivet om hur böcker kan ha både bra och dåliga sidor. Kan bara hålla med.

  SvaraRadera
 13. Jag känner igen din beskrivning av det inbyggt godtyckliga i ett betygssystem. Jag tror de flesta som betygssätter sätter betyget på den subjektiva läsupplevelsen.

  Apropå Conrad så har jag alltid hyllat honom till skyarna men fick en kalldusch när ja läste den här artikeln för några år sedan: http://kirbyk.net/hod/image.of.africa.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för artikeln, den var intressant, även om jag inte håller med om det mesta. Jag kanske skriver några rader om den så småningom också.

   När jag läste Mörkrets hjärta tyckte jag det var uppenbart att den handlade om Europa och inte om Afrika: att bilden av Afrika som målas upp inte är något som överensstämmer med verkligheten utan används som en slags spegel.

   Radera
 14. Jag inser mer och mer när jag jerkar runt att det är själva känslan på min läsupplevelse som jag betygsätter. Självklart är det intressant när böcker belyser viktiga ämnen men till syvende och sist är det min känsla som faller ut som en siffra!

  SvaraRadera