fredag 12 oktober 2012

Helgens två snabba

I helgens bokbloggsjerka är det två frågor att besvara

Det har väl knappast gått någon förbi vem det var som vann Nobelpriset i litteratur, och en av veckans frågor är naturligtvis om det var rätt person som kammade hem priset?

I dag kom jag hem från biblioteket med hela famnen full av böcker, och det beror inte på att jag är utan läsning, utan det hänger helt enkelt ihop med att jag är beroende av böcker. Vilket leder oss till fråga nummer två: hur många böcker finns just nu i din att-läsa-hög?


Efter att ha läst de fem första sidorna av Mo Yans Vitlöksballaderna är jag kanske inte rätt person att svara på frågan, men det lilla jag läst ger mersmak. Historien rivstartar med att en bonde arresteras för att ha deltagit i en stormning av länsstyrelsens kontor (handen på hjärtat: har inte alla någon gång velat storma länsstyrelsens kontor?).

Jag vet faktiskt inte hur många böcker jag har i min läshög, något tiotal kanske. En del läser jag lite på halvfart, någon reportagebok bläddrar jag i ibland och en del ligger helt still. Sedan har jag en ännu längre att läsa-lista också. Det är närmare två sidor just nu.

För den som är nyfiken på skrivprocessen rekommenderar jag förra inlägget, som handlar om hur det gick till att skriva min senaste publicerade novell: Att skriva Expedition Federley.

"
I gränslandet mellan vakenhet och dröm brukar jag få en hel del idéer och det brukar vara med dessa ungefär som de uppslag och tankar som dyker upp när man är berusad: i vaket och nyktert tillstånd är de inte alltid lika briljanta som man först tänkt sig.
Denna gång var uppslaget att det någon gång i framtiden skulle utspela sig en dokusåpa i en exakt men uppförstorad kopia av Fredrick Federleys tarmsystem."

10 kommentarer:

 1. Med en titel som Vitlöksballaderna så förstår jag att boken ger mersmak :)

  SvaraRadera
 2. Du har i alla fall läst mer av Mo Yan än mig - jag har läst första stycket i Det röda fältet ;) Jag har lagt in den i läsplaneringen för november.

  SvaraRadera
 3. Ja gud ja, min lista på böcker jag vill läsa, den ska vi inte tala om :) Den växer och växer!

  SvaraRadera
 4. Årets pristagare är ju väldigt okänd för de flesta så det är naturligtvis svårt att säga. Ser att du har ovanligt lite olästa i förhållande till många andra:

  SvaraRadera
 5. Wow! Du är den första jag vet som överhuvudtaget läst något av honom :)

  SvaraRadera
 6. Ja, du har ju läst betydligt mer av honom än jag! Storma länsstyrelsens kontor? Det kan man ju göra en tråkig tisdag, det skulle väl liva upp!

  SvaraRadera
 7. Både SvD och GP hade utdrag från hans senaste bok igår. Blev sådär intresserad.

  SvaraRadera
 8. Vilket smart grepp! Att storma länsstyrelsens kontor väcker genast läsarens sympati för protagonisten. Det är sådana grepp en pristagare bemästrar. Vi andra kan bara stå vid sidan och beundra.

  SvaraRadera
 9. Jag har reserverat Vitlöksballaderna på bibblan så jag får se vad jag tycker om honom. Få en uppfattning i alla fall.

  SvaraRadera
 10. Nej jag har aldrig funderat på att storma läns-styrelsens kontor. Men kanske borde man! :)

  SvaraRadera