Novell publicerad i Arbetaren:
Jag lade på telefonen och pappa log och
gjorde tummen upp.
”Jag tänkte väl det. Du ska vara
jävligt glad över att få praktikplats hos Steiner. Han har stans
största whiskykällare, nu när du är gammal nog att dricka whisky…
Där har du mycket att lära. Vi sätter oss och firar med en pinne.”
Pappa och Steiner hade varit kockar
tillsammans under lumpen och pappa hade bara gott att säga om honom.
Han var en kock av den gamla skolan, som inte kompromissade utan
alltid gjorde sitt bästa. Inte som de nya, plastiga restauranger där
kockarna skickade ut skräp för att gästerna inte visste bättre.
Att driva en restaurang var inte vilket företagande som helst, utan
ett kall.
Efter lumpen hade pappa gått vidare
till sågverket, han föredrog att äta mat, inte laga den, brukade
han säga. Men han fick något sentimentalt i blicken när han talade
om lumpen. Han hade uppmuntrat mig när jag berättade att jag ville
bli kock.
På utbildningen hade Steiners något av ett mellanrykte. Det var inte det finaste stället, inte det sämsta heller. Lagom litet för att man skulle få göra det mesta, men kockarna var inte de bästa. Det passade mig. Det fanns något obehagligt med de elever som alltid ville till de finaste restaurangerna. De var klättrare och rövslickare. Ofta översittare. Jag visste att en del av dem kommit tillbaka från någon lyxkrog och stoltserat med sina nya kontakter, i verkligheten hade de fått skala potatis i åtta veckor.
Många av de finaste ställen saknade
själ, det handlade om att snabbt skaffa sig ett namn och tjäna
pengar. Jag ville hellre till ett genuint ställe med egna
traditioner som körde på ett tema de brann för oavsett åt vilket
håll trenderna pekade.
Första dagen på
praktiken var jag nervös. En av kockarna var trevlig, den andra
bemödade sig med att berätta hur duktig han var och vilka stjärnor
han hade jobbat med. Jag nickade och lyssnade. Hela berättelsen var
väl menad att imponera, men han förstod inte att den gav motsatt
effekt. Han ville visa upp en snygg fasad; som en Robin Hood-frisyr.
Han avslöjade vad han ville dölja. Vilken stjärnkock skryter för
en praktikant?
Steiner blixtrade förbi som hastigast.
Kom in och gav lite order, skakade hand med mig och de andra,
avlämnade en del varor och åkte igen. Kockarna fick ta emot en
trave morotskakor som skulle upp på menyn. De klagade över att
Steiner köpt halvfabrikat som de bara skulle skära upp och skicka
ut med en klick grädde och halloncoulis på. Helfabrikat eller inte,
det var smidigt att bara skära upp när vi ändå hade ont om tid.
När det blev rusch var jag mest i vägen
och de skickade iväg mig till diskaren. Han satte mig på att fylla
på de små smörbyttorna som gick ut med brödet. När jag skrapade
ur en som hade kommit tillbaka skrek han åt mig.
”Släng inte ut smöret!”
Jag menade att det var ju begagnat. Men
tydligen skulle jag bara ta bort smulorna och sedan fylla på med
nytt. Nåja, så fick vi inte göra i skolan, men jag visste ju att
det gick annorlunda till på riktiga restauranger. Jag undrade om det
var något diskaren eller kockarna kommit på själva. Jag gjorde som
jag blivit tillsagd.
När den värsta ruschen var över kom
köksmästaren och beordrade in mig i grönsakskylen. Därinne var de
andra kockarna samlade. Det var så trångt så att vi stod skuldra
vid skuldra. Alla såg på mig.
”Nu ska du bli en i gänget”, sa
köksmästaren.
Jag såg mig om med ett osäkert
småleende på mina läppar. Ingen annan log. Köksmästaren hade ena
handen bakom sin rygg.
Med ett skratt tog han fram handen. I
den höll han en frostad glasflaska. Etiketten var på något annat
språk. En av de andra tog fram ett snapsglas och köksmästaren
hällde upp en snaps till mig.
”Drick upp!”
Jag svepte och hostade till. Den var på
väg upp igen men jag svalde ner. De skrattade och dunkade mig i
ryggen. Sedan gick vi tillbaka till arbetet. Jag var en i gänget.
När kvällen var över
var jag färdig. Fötterna var svullna och varma. Höger handflata
brände: i morgon skulle jag ha blåsor. Kockarna frågade om jag
ville ta en öl innan jag gick hem. Det var otroligt skönt att sätta
sig i baren och ta den första klunken. Köksmästaren klappade mig
på axeln och sa att jag hade skött mig. Det skulle nog bli något
av mig också. Jag var tillräckligt noggrann men tempot måste upp.
En öl på huset, sa han, sedan betalar du resten själv. Tänk på
det. En annan praktikant hade slutat med en nota på två papp och
fick komma tillbaks och jobba av den. Sjukt, sa en av kockarna när
köksmästaren gick på toaletten, att först jobba gratis och sedan
komma tillbaks för att jobba av notan.
Jag frågade honom om Steiner skulle
komma förbi.
”Hur så?”
”Tänkte prata lite med honom. Han kan
nog lära mig mycket om whisky.”
Han såg på servitrisen och tog en
klunk. ”Han är inte här så mycket på kvällarna. Nästa vecka
jobbar du lunch, då kommer ni träffas.”
När jag kom hem satt
pappa uppe och väntade, full av frågor, han undrade vad jag tyckte
om Steiner och jag svarade att jag knappt sett honom, men att han
verkade veta vad han gjorde. Pappa bjöd på en whisky.
Arbetet under lunchen var annorlunda.
Förutom en gammal kock var det ett rent familjeföretag. Steiners
fru, svärson och dotter jobbade, och han själv förstås. Men han
jobbade inte i köket utan stod i kassan, gick runt och talade med
gästerna och skötte beställningar. Jag var mest i köket. Den
gamla kocken stressade inte upp sig i onödan. Han hade sett många
praktikanter komma och gå och sa att han trodde att jag hade vad som
krävdes. Kocken var trevlig men svår att prata med, han skrockade
ofta avvisande till svar och sa att det fick jag fråga Steiner om.
Jag var kanske lite för frågvis.
Så fort lunchen var serverad sade
kocken:
”Nu går jag hem, du får städa upp
och preppa inför kvällen, fråga Steiner om det är något.”
Det var det. En hel del. Men Steiner tog
mina frågor med god min. Jag nämnde min pappa och Steiner blev
glad. Han ställde en rad entusiastiska frågor och bad mig hälsa.
Det var något med frågorna som antydde att han inte mindes pappa,
men de var artiga och välvilliga. Han kunde väl inte minnas alla
människor han hade mött.
En av salladsbordets dressingar såg
verkligen inte bra ut. Det var en örtdressing med vitlök i. Jag
frågade om jag skulle arkivera den, uttrycket hade jag lärt mig
under kvällsskiftet och nu använde jag det själv för första
gången. Steiner avgjorde med säker blick att den kunde hålla ett
tag till och bad mig göra om den till en Rhode Island. Starka
kryddor gjorde att mat höll bättre.
Egentligen hade jag inte tänkt dricka
efter lunchpassen men jag frågade ändå om det fanns någon fin
whisky han kunde rekommendera till en nybörjare.
”Jag kan ingenting om whisky. Det är
bara en affärsidé.” Han ryckte på axlarna och fortsatte att
räkna kassan.
När jag kom hem mötte
pappa mig i hallen och frågade hur det hade varit att jobba med
Steiner.
Jag rodnade och svarade att Steiner
hälsade till honom.
Pappa nickade entusiastiskt och frågade
om jag lärt mig något.
En hel del, svarade jag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar