fredag 25 januari 2013

Gör inte som Kafka!

Igår hittade jag den här mycket märkliga affischen i närheten av Folkets Park i Malmö. Jag har ingen aning om vilka som står bakom den. För mig ger den lite scientolog-vibbar, men någon som kan upplysa mig?

I alla fall, att ta Kafka som exempel ter sig lite underligt. Ja, Kafka jobbade på dagarna och skrev på nätterna. (För övrigt stavas hans namn med "Z": Franz). Förvandlingen är en av de bästa noveller jag någonsin läst, om inte den allra bästa. Så ungdomar, vad ni än gör: sov mer, annars kan ni skapa världslitteratur!


Den lilla texten längst ner är: Frans Kafka skrev sin världsberömda novell "Förvandlingen" på tre veckor. Då han jobbade under dagarna skrev han på nätterna utan att få någon sömn. Kafka led pga sin sömnbrist av migrän, stress, oro etc.


2 kommentarer:

  1. Det verkar vara Scientologerna som är i farten. En uppmärksam läsare påpekade att det förmodligen stått "dianetik" på tejpen.

    SvaraRadera
  2. Det är inte heller sant att Kafka skippade sömnen helt. Han sov några timmar efter att ha kommit hem från jobbet och gick upp vid midnatt för att börja skriva.

    SvaraRadera