fredag 20 juli 2012

Helgjerka

Efter en veckas paus (känns som jag varit med i Annikas bokbloggsjerkor ungefär varannan gång - det är väl att vara en hoppjerka om något!).

Dagens uppgift är att svara på frågan:
Om du fick välja, vilka böcker skulle du vilja se publicerade redan IDAG och varför?

Och precis som Annika är jag nyfiken på Dennis Lehanes nya: Live by Night som kommer i oktober.

Men de allra största önskningarna går förstås till mig och mina medstudenter från Författarskolan vars verk jag hoppas blir publicerade. Jag fram emot att hålla Taliah Pollacks bok om Saga Swärd i handen, och önskar att uppföljarna redan fanns! (se trailern här).
Jag fuskar lite också och skriver upp en bok jag skulle vilja se publicerad på svenska. Tidigare i år läste jag en antologi med japanska arbetarlitteratur: The cannery boat and other Japanese short stories. Titelnovellen av Takiji Kobayashi visade sig vara riktigt bra och den mest extrema formen av kollektivnovell jag någonsin läst, ingen av bokens protagonister är över huvud taget namngivna och man vet nästan aldrig vem som gör vad (det kan stå "sjömannen från Hokkaido såg ut över relingen och skrattade högt"). När jag började närma mig slutet av novellen dök en tanke upp: hur ska han ro ihop slutet på de tio sidor som är kvar? Ja, han rodde aldrig ihop slutet (där). Den novellen jag läste var den censurerade versionen där slutet fattades (Kobayashi var kommunist i kejserliga Japan och mördades av polisen). Den fullständiga versionen existerar dock, men är inte översatt och utgiven på svenska (dock på norska och tyska vad det verkar!)).

Sedan hoppas jag att Trombone ger ut fler texter ur Ändamålslös ändamålsenlighet. Själv ser jag fram emot essän där Lorenzen hyllar Liza Marklunds Sprängaren som en djärv postmodernistisk text.

12 kommentarer:

 1. Jag gillade verkligen Ett land i gryningen, så jag gissar att jag kommer att läsa Live by night också. Så småningom.

  SvaraRadera
 2. Just det där med böcker som inte översatts kunde jag också ha kommenterat. Det finns en del...

  SvaraRadera
 3. Spännande med era egna verk, det förstår jag att du vill se publicerat! :)

  SvaraRadera
 4. Ja man skulle önska att fler böcker från andra språk (och kulturer) än engelska blev översatta till svenska. Jag förstår att du skulle vilja läsa slutet på den novellen!

  SvaraRadera
 5. Jag hejar lite så att ni blir publicerade då! Har du läst Yukio Mishima? Jag har honom bara på önskelistan än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste "Sjömannen som föll i onåd hos havet" nyligen, och den gav verkligen mersmak. Kort och sparsmakad roman som var väldigt stark. Tack för hejandet!

   Radera
  2. Låter precis som jag hade hoppats på!

   Radera
 6. Att du vill se era verk publicerade förstår jag! Håller tummarna! :)

  SvaraRadera
 7. Oj, vad spännande "Sprängaren" var då man läste den när den kom ut!

  SvaraRadera
 8. Kul att vänta på att medkursarnas böcker ska dyka upp. Ser fram emot att få ta del av allas framtida verk själv när jag börjar kursen nu i höst.

  SvaraRadera
 9. Jo, det finns ganska gott om böcker som inte översatts som jag skulle vilja läsa.

  SvaraRadera
 10. Jag hade också med en egen bok. :)

  SvaraRadera