lördag 14 april 2012

Dashiell Hammett

Helgens bloggbokjerka är att pusha för en nordamerikansk författare, och det är, för mig, ingen svår uppgift då jag har mycket att välja bland. Jag borde kanske välja någon jag läst mer av som Dennis Lehane, Elmore Leonard, Daniel Woodrell eller James Ellroy.

En del läsare ser säkert ett mönster här: det är hårdkokt, manligt och korthugget. Ja, det är sant. En av mina tidiga favoriter var Hemingway. Men dagens "push" får bli Dashiell Hammett, var klassiker Riddarfalken från Malta jag skrivit en del om och som varit stilbildande för noir-genren.

"Riddarfalken" är inte enormt bra, men det är roligt att läsa den för att de mönster som återkommer i senare böcker: den tystlåtne hjälten, en femme fatale, våldet, cynismen och kanske framförallt käken: Samuel Spades käkparti var långsträckt och knotigt, hakan ett utskjutande v under det rörligare v som munnen utgjorde

Nåväl, rolig uppgift och jag hoppas på att bli inspirerade.

För övrigt är kanske den bästa bok jag läst av en amerikan "The great Gatsby".

11 kommentarer:

 1. Först tänkte jag att här var ännu en författare jag aldrig hört talas om, men böckerna om Spade känner jag ju till. Har aldrig läst någon dock, kanske är dags nu då.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig - det var en rolig fråga det här. Inte helt lätt att välja. Annie Proulx är riktigt skicklig tycker jag. Har du läst henne?

  SvaraRadera
 3. Nej, henne har jag inte läst. Vad skriver hon?

  SvaraRadera
 4. Sjöfartsnytt och Brokeback Mountain (novell) bla. Hon är en riktigt novellmästare och skriver njutbart.

  SvaraRadera
 5. Tänk att Riddarfalken från Malta har jag inte läst, den genren har helt gått mig förbi. The Great Gatsby däremot, det är ngt för mg!

  SvaraRadera
 6. Sam Spade är ju välbekant som figur men ändå kände jag inte alls till boken och författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man ser Bogart framför sig när man läser boken.

   Radera
 7. Tänk om man skulle prova på något hårdkokt, det var länge sen.

  SvaraRadera
 8. Hemmingway har jag tänkt läsa flera gånger men inte kommit mig för. Det får det bli någon gång framöver! Undra vilken jag ska välja?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog mest förtjust i hans noveller. Prova Snön på Kilimandjaro!

   Radera
 9. Hårdkokt och korthugget, det känns som att dessa böcker ofta blir film :)

  SvaraRadera