lördag 10 mars 2018

Caradrius

Med Caradrius vann jag Fantastiknovelltävlingen 2017.
Det var en stor överraskning. Jag hade nämligen nästan glömt att jag hade skickat in bidraget.

Nu har skräcknovellen kommit ut i e-format och som ljudbok. Det är Fafner förlag som ordnat det. Omslaget, här nedan, är tecknat av Lars Krantz.

Caradrius på Storytel Adlibris och Bokus. Den kostar under 20 kr. Vilket klipp ;)

En recension har redan trillat in: Läsa & Lyssna.Baksidestext:

Alice är allvarligt sjuk. Själv bryr hon sig inte. Men det gör Jack. De är unga och lever i samhällets ytterkant, ett skitigt och rått Göteborg, präglat av våld, Aids-noja och droger. En av Jacks torskar berättar att Caradrius har återuppväckts. Pestfågeln som helar de sjuka ska finnas i en rivningskåk. Jack bestämmer sig för att de ska finna fågeln. Han är villig att göra vad som helst, bara Alice blir frisk. Jurymedlemmarnas motiveringar till vinstnovellen:

“Caradrius” av Henrik Johansson

Niklas Krog: Välskriven och skruvad historia om ett liv i samhällets ytterkant, med sex och droger och mycket elände. Halvvägs in dyker det upp en magnifik Caradrius, som tar historien till sitt logiska slut, även om logiken inte blir uppenbar förrän i den avslutande meningen. Snyggt novellbygge.

Pia Lindestrand: Mycket välskriven skräcknovell, mot en bakgrund av rå socialrealism framträder ett övernaturligt fenomen som inte är ondskefullt i sig självt, men som är i händerna på giriga människor. En tonsäker skildring från AIDS-skräckens 1980-tal, om yttersta misär och innerlig vänskap.

Karolina Bjällerstedt Mickos: En välskriven, gripande socialrealistiskt skildring som visar att det fantastiska finns mitt ibland oss. Kombinationen av det jordnära, hudnära, blodnära och en mirakulöst botande fågel Fenix slår hål på läsarens alla försvar. Jag inser det jag alltid vetat: att två av människans tydligaste särdrag är dels driften att utnyttja och förstöra allt omkring sig för egen vinning, dels förmågan att resa sig över sin egen natur och bli något större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar