fredag 14 december 2012

Ett eget rum - Virginia Woolf

Annika är till och med morgonpiggare än mig och har i helgens bokbloggsjerka ställt frågan:

Vad läser du just i dag?

 Min bokhöst har präglats av att jag läst kortare stycken i många olika böcker, dels för att titta på stil och hur olika författare löst specifika problem, delvis för att det varit mycket att läsa i litteraturvetenskapen (med ofta 100 sidor i varje bok som uppgift).

Så, just nu läser jag Skiftande speglar av Crister Enander (en trevlig samling essäer om läsande, bildning och olika författare. Jag läser ett par kapitel i veckan) men framförallt Ett eget rum av Virginia Woolf.

Sedan jag, för något år sedan, började läsa Woolf har jag tänkt mig att jag ska läsa det mesta som hon har skrivit, och hittills har jag avslutat Mot fyren och Mrs Dalloway, så Ett eget rum är det första som inte är skönlitteratur jag läser av Woolf.

Ett eget rum är baserad på en föreläsning som Woolf höll för en organisation med kvinnliga studenter.

En av de första sakerna som slog mig var hur mycket roligare Woolf låter sig vara i Ett eget rum, med en utsökt torr brittisk ironi för hon ett lågmält raljerande över mans- och klassamhället. Hon börjar t ex med ett besök i det fiktiva lärosätet Oxbridge (Oxford + Cambridge) och förbluffas över hur kvinnor tidigare varit så slösaktiga att de inte kunnat skramla ihop pengar till undervisning bara för kvinnor medan männen varit så sparsamma. I verkligheten hade kvinnor inte rätt att äga förrän väldigt sent. Med det enkla greppet visar hon hur dagens "jämlika och rättvisa" samhälle är grundat på gammalt ägande.

Som varje seriös feminist har Woolf även ett perspektiv på ägande och klass. Bara titeln pekar på svårigheten att skriva utan att ha tillgång till en eget arbetsrum där man kan arbeta i lugn och ro, något som varit förunnat ett ytterst fåtal. Jag fick en tankeställare av hennes påpekande att det lätt blev romaner som skrevs av kvinnor då det inte fordras samma koncentration att varken läsa eller skriva dem: något som fick mig att fundera på hur "lättläst" jag själv skall skriva. Skall det vara möjligt att läsa det jag skriver under en bussresa eller inte?

Från ägandet går Woolf vidare till vad det innebär för den egna självförståelsen att alltid vara beskriven av någon annan, någon som inte delar ens erfarenheter, vad det gör för den egna romankonsten att inte kunna resa eller ha tid och plats att skriva, att ständigt bli förminskad och veta att det man skriver kommer betraktas som något främmande osv.

Ett eget rum är en briljant och läsvärd essä som tveklöst är lika relevant idag som när den skrevs (1925).

Ellerströms har en ny tjusig utgåva. Den finns naturligtvis på bibblan också. Och på engelska (billigare än Ellerströms inbundna).

13 kommentarer:

 1. "Briljant och läsvärd", jag håller med till 100 %!
  http://howsoftthisprisonis.blogspot.se/2012/06/virginia-woolf-ett-eget-rum.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken! Var faktiskt inne hos dig och snokade innan mitt inlägg men hittade inte inlägget.

   Radera
 2. Tack för din fina påminnelse om Woolf. Inget jag har läst av henne gör mig besviken. Briljanta klassiker!

  SvaraRadera
 3. Jag röstar för att du skriver en bok som man VILL läsa på bussen även om man riskerar att missa sin hållplats för att man sjunkit så djupt in i boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det jag först och främst försöker göra!

   Radera
 4. Har faktiskt inte läst något av Virginia Woolf trots att jag många gånger tänkt göra det.

  SvaraRadera
 5. Ett eget rum har jag funderat på att läsa

  SvaraRadera
 6. Ett eget rum tycker jag väldigt mycket om. Den är mycket lättläst och bra och det finns många sanningar i den, levererade på att så oerhört elegant sätt. Jag skulle också vilja ha ett eget rum och 500 pund (är det väl? och så menar jag förstås nutida motsvarighet i pengavärde) om året så jag kunde ägna mig åt att göra det jag vill.
  Sen har jag läst en hel del annat av Woolf men faktiskt inte gillat så mycket som den här som ju är så mycket mer lättillgänglig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, både vi och hon har tur för den där årliga summan. Den skulle jag också gärna ha. Måste vara något av det bästa i essä-väg som skrivits.

   Radera
 7. Jag har fortfarande inte läst något mer av Woolf än Mrs. Dalloway, vill gärna ändra på det. Intressant att läsa dina tankar om Ett eget rum!

  SvaraRadera
 8. Jag är sugen på att läsa något av Virginia Woolf, det kanske blir "Ett eget rum" någon gång i framtiden

  SvaraRadera
 9. Låter intressant! Jag har inte läst något av henne.

  Vad kom du fram till ang. bussresa+din bok förresten?

  SvaraRadera