fredag 9 november 2012

Mina förbjudna lustar

I helgens bokbloggsjerka är temat denna:

Har du en ”guilty pleasure” eller en favorit som eventuellt kan förvåna oss jerkare?

Nu skäms jag väl egentligen inte över mina val, men de kanske förvånar. Jag läser väldigt mycket klassiker, en hel del Nobelpristagare, gamla ryssar och skrot, fyra av mina husgudar är Franz Kafka, Fjodor Dostojevskij, Virginia Woolf och Albert Camus: men den författare som jag läst allra mest av är den danske krigsförfattaren Sven Hassel (jag har plöjt hela hans produktion, de flesta böcker har jag läste 2-3 gånger).

Hassel räknas knappast in till någons finkulturella kanon, men är något av en "muntlig berättare", han skriver in anekdoter och episoder som inte för handlingen framåt ett dugg, karaktärerna förändras inte ett skvatt under resans gång, och böckerna är både enkla att läsa och att tolka: inget av det här är speciellt populärt på våra litteraturvetenskapliga institutioner eller skrivarskolor. Hans böcker kan snarast sägas vara ett slags blodiga kapitelböcker för vuxna.
Så varför gillar jag honom?
Hans krigsskildringar slår det mesta i samma genre (prosa), han har en sanslös humor och hans beskrivning av kamratskap och gemenskap är något ovanligt inom litteraturen. (Handen på hjärtat är nog Väinö Linnas Okänd soldat ändå den bästa krigsskildring jag läst).

Det om mina hemliga laster, jag kan dessutom stolt presentera den allra första dikt jag fått publicerad: Fränka död.

14 kommentarer:

 1. Åh vad jag tycker om din dikt. Flera människoöden på bara några rader. Som släktforskare känner jag extra för ämnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Som du säkert förstår har jag använt mig av släktforskning. Det är fantastiskt vilka öden och vilken livskraft man stöter på.

   Radera
 2. Dina hemliga lustar låter onekligen trevliga tycker jag:)

  SvaraRadera
 3. jag läste Döden på larvfötter som riktigt, riktigt ung. flera gånger. antagligen skulle jag tycka att den är för hemsk nu i mera vuxna år.
  fin dikt. det står mycket mellan varje ord

  SvaraRadera
 4. alla böcker har sin plats, och en välberättad anekdot med mycket humor och blod låter som en bra guilty pleasure. ^^

  SvaraRadera
 5. Hassel har jag aldrig läst, men Okänd soldat i svartvit filmversion har jag sett flera gånger även om det var många år sedan nu.

  SvaraRadera
 6. Sven Hassel ringer en klocka i bakhuvudet, men jag tror faktiskt inte jag läst något av honom

  SvaraRadera
 7. Sven Hassels böcker vet jag att jag sett i mångas bokhyllor, men jag har aldrig läst.

  SvaraRadera
 8. Dostojevski gillar även jag men inte Camus.

  SvaraRadera
 9. Har aldrig läst något av Sven Hassel tror jag

  SvaraRadera
 10. Kommenterade ditt inlägg i min bokbloggsjerkapost. Vi valde liknande böcker även om vi inte benämnde "typen" av böcker likadant =) Glömde Camus i min egen lista, han är helt klart en favorit för mig också.

  SvaraRadera
 11. Franz Kafka, Fjodor Dostojevskij och Albert Camus är författare som jag är nyfiken på och ska försöka läsa något av under 2013 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skall du absolut göra! När det gäller Kafka så kan det vara kul att börja med hans noveller, som är riktigt bra. Till exempel Förvandlingen.

   Radera
 12. Jag tror inte jag har hört talas om Hassel, om jag ska vara ärlig.

  SvaraRadera