fredag 2 november 2012

Halloween-läsande

Deltar återigen i något som heter bokbloggsjerka, mer eller mindre kluriga frågor kring böcker och läsande, den här gången är det en ganska lätt fråga, nämligen:

Veckans fråga lyder kort och gott: vad ska du ägna dig åt för bokliga aktiviteter under Halloween helgen?

Det blir lätt att svara på den frågan: Jag ska ägna mig åt blivande böcker.

Jag går på Författarskolan i Lund och till nästa vecka är det fem textfragment, delar av pågående (och mestadels nystartade) romanprojekt, som skall läsas.

Det är faktiskt oförskämt roligt. Att se tillblivelsen av större verk är spännande, att se de första spretiga och ofta väldigt begåvade försöken är både lärorikt och roligt. Ibland är det frustrerande, att läsa femton sidor och sedan inte kunna läsa mer fast man vill! Med femton sidors text blir min respons ofta baserad på vilken känsla jag får för texten: är det roligt, spännande, kusligt? Sedan måste man försöka motivera den känslan i själva orden: varför får man den där läskiga känslan av att det kommer gå åt helvete för den unga pojken? För någonting är det ju. Något finns där. Och för den som har skrivit det är kanske den viktigaste frågan att ställa sig själv: är det den känslan som man ville framkalla?

10 kommentarer:

 1. Härligt med skrivandet!

  SvaraRadera
 2. Åh, det låter roligt! Jag blir allt mer sugen på att skriva själv men saknar fortfarande den där "boken inom mig".

  SvaraRadera
 3. Låter spännande, minst sagt! :)

  SvaraRadera
 4. Låter väldigt spännande :) Känner att det började klia i fingrarna på mig efter att få göra något liknande.

  SvaraRadera
 5. Låter spännande med författarskola. Själv har jag inte gått så långt med min egen utbildning för att kunna fullborda mitt romanprojekt. Deltog i den tyvärr nu insomnade http://pennfajten.se/ i över ett år som var väldigt lärorikt. Problemet som jag ser det med att skriva samtidigt, som man deltar i något sånt här alltför intensivt under en skrivandeperiod, är att risken finns att alla intryck till sist raderar ut ens egna personliga stil. Men fördelarna överväger ju naturligtvis.

  SvaraRadera
 6. Låter roligt! Hade själv planer på att söka just den utbildningen för några år sedan men av någon anledning blev det aldrig av. Är du nöjd med utbildningen i övrigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nöjd, men har egentligen inget att jämföra med. Jag valde mellan den och en folkhögskola och tog Lund för att jag ville ha kravet på mig att skriva färdigt en bok (vilket också gjorde).

   Radera
 7. Låter roligt. Jag vill också gå på den. :)

  SvaraRadera