torsdag 1 december 2011

Tuberkulos till sköterskan, befordran till chefen

Veckans krönika i Arbetaren

Igår tog jag ut en form ur ugnen. Kycklingvingarna hade varit inne för länge och jag slet tag i en kökshandduk för att ta ut formen med. Det gjorde ont, jag brände mig. Handduken var fuktig och trådsliten. Inte så att jag fick uppsöka sjukhus eller tappade formen, men i alla fall.
På en arbetsplats fick vi tilldelat oss ett par tunna bomullshandskar i veckan. Eller som ledningen kallade dem: ”Skyddshandskar”. Problemet var att de inte räckte. De slets snabbt, blev indränkta i smörjfett och vatten och var inte till mycket skydd. Ett fåtal av oss köpte egna handskar, de flesta tjatade eller snodde på oss extra par. Någon av förmännen såg mellan fingrarna med ”stölderna” medan andra höll hårt i nyckeln till förrådet.

En sjuksköterska på infektionskliniken i Kristianstad insjuknade i februari 2009 i tuberkulos sedan hon smittats av en patient. Anledningen är fastställd av tingsrätten – hon hade använt ett engångsmunskydd flera gånger. Varför hade hon gjort det? Visste hon inte bättre? Jo, verksamhetschefen, Staffan Banke, hade gett instruktioner om att engångsskydden skulle användas flera gånger. Av besparingsskäl får man anta. Han ansåg att de inte hade förlorat sin skyddsfunktion, det antagandet var helt felaktigt, vilket fastställdes av tingsrätten.
Tingsrätten fastställde att sjuksköterskan fick tuberkulos för att hon använt ett begagnat skydd och frikände därefter verksamhetschefen. De fastställde skulden och frikände. De motiverade frikännandet med att det var vanligt att göra så på sjukhuset. Det var rutin.
Och just när jag skrivit de här raderna blir jag lite extra hatisk.

Situationen är kafkaesk: man får inte ordentliga skydd, skadar sig, och de ansvariga blir frikända för att ja, så är det överallt – vi har inte bara företagsledningen mot oss utan hela jävla rättssystemet också. I en sådant här läge kan man tvingas stjäla utrustningen för att slippa brännsår eller tuberkulos. Snor man blir man dömd för stöld och blir av med jobbet, skadas man blir de ansvariga frikända (och hur som helst är man skadad). För att fritt citera arbetarpoeten Stig Sjödin: den osynliga nåden att få välja där val ej fanns.
Kräv ordentlig skyddsutrustning – det finns inget annat val. Sätt den kraft bakom kravet som behövs. Stjäl om det behövs.

Hur gick det för verksamhetschefen då? Jo, Staffan Banke blev befordrad från Infektionskliniken och är idag Chefsläkare på Centralsjukhuset i Kristianstad. Gratulerar!
Som skribent är det svårt att vara satirisk, när verkligheten är en parodi på sig själv.

Henrik Johansson skriver krönikor om arbetsliv och tänker spendera den mörka årstiden med släktforskning.

Uppdatering:
Domen är överklagad och kommer därmed tas upp av hovrätten. Läs mer hos LO-tidningen eller Kristianstadsbladet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar