onsdag 3 september 2014

Lästips Inför söndagens poesiuppläsningar

På söndag 7 september är det uppläsningar och samtal på Stadsbiblioteket i Malmö (program nedan). För den som vill läsa på innan kommer här en del länkar.

Felicia Mulinaris blogg (där hon regelbundet publicerar sin poesi):
Texter om oss

Våra mödrars mål - En uppsats om rasifierade mödrar som subjekt i diktsviterna Brytningen och Vitsvit (länken är till en pdf). Felicias uppsats som kommer ligga till grund för samtalet mellan henne och Athena.

Länk till Vitsvit - (den finns säkert hos välsorterade boklådor).

Och till Skruvstädsblomman.Plats: Ljusets Kalender på Malmös Stadsbibliotek

13.00 Svetlana Cârstean

Den rumänska författaren Svetlana Cârstean läser sin poesi tillsammans med sin översättare Athena Farrokhzad. Uppläsningen följs av ett samtal dem emellan och frågestund.

Svetlana Cârstean är född 1969 och bosatt i Bukarest. Hon är verksam som poet, journalist, översättare, redaktör och tillhör Mircea Cartarescus litterära cirkel vid universitetet i Bukarest. Hon debuterade 2008 med Skruvstädsblomman, som ifjol utkom på svenska Rámus. Med ett brutalt bildspråk och en lek med historiens och samtidens sätt att framställa arbetarens styrka, skildras här ett tillstånd både i samhället och kroppen som kanske är flickans, kanske pojkens, kommunismen eller kommunismens fall.

14.30 Moderskap och exil i poesi: samtal mellan Athena Farrokhzad och Felicia Mulinari.

Felicia Mulinari, poet och med i redaktionen för Mana, diskuterar med Athena Farrokhzad med utgångspunkt i Athenas diktsamling Vitsvit och Felicias uppsats om rasifierade mödrar som subjekt i samma samling. Därefter läser de sina dikter.

Arrangörer: Rámus förlag, Tidskriften Mana, Rumänska kulturinstitutet, ABF och Författarcentrum Syd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar