Recensioner & reaktioner

Efterhand kommer jag försöka få med en fullständig lista över recensionerna av Av kött och blod, samt fylla på med läsarreaktioner. Men jag börjar smått ...

Just det, en reaktion jag bör nämna är att boken fått Amalthea Bokcafés Årets skönlitterära bok. Motivering och foton.

"Hej Henrik, Du känner mig inte, men jag är tvungen att få skriva till dig och tacka för en helt underbar bok (Av kött och blod) Jag önskar den aldrig ska ta slut ( har bara några sidor kvar att läsa) Det kunde lika gärna vara utspelat på mitt ställe, nä jag säger inte var det är. Återigen, tack. Ser fram mot flera böcker i samma anda.
Vänliga hälsningar Anna"

"Tjena.
Nu har jag läst ut din bok och jävlar i mig vad bra den var. Har inte satt min fot i ett kök förutom en två veckors prao i åttan men kan känna igen mig så himla väl i många av karaktärerna och känna igen chefer jag har och har haft i Rainer och Yvonne. Det är så mäktigt att boken är såväl litterärt bra som den är uppmanande till kamp och solidaritet. Den kan ju också fungera som en inspiration och "manual" till hur man kan ta tag med problem på sin arbetsplats. Tack för en fantastisk läsupplevelse!
/Martin"

"Nu har jag läst bokjäveln. Jag kan säga på en gång att det var en riktigt bra bok och att Nick Hornby, John Irving och Slas har fått en svår konkurrent. Men lite konstruktiv kritik kanske ändå uppskattas.
Det är tur att du har marknadsfört boken så hårt på fejan. Jag hade annars aldrig kommit på tanken att välja en bok med det omslaget och titeln, särskilt som den sannolik hade blivit insorterad bland deckarna.
Jag gillade detaljer som att både Yvonne och Maj-Britt (var det väl) ägnade sig åt att njuta, fast på sitt sätt. Scenen med polisförhöret där Lundström berättade om hockeyskydd i GBG etc var också lysande.
(...)
Det fanns ett par darlings som borde ha killats innan utgivningen. En är van Veetebrot som är ett utslag av alltför usel humor. Möjligen hade det varit förlåtet om han haft någon koppling till Holland. Det fanns något mer också men det kommer jag inte ihåg.
Hur som helst så ska jag rekommendera bibliotekarien att ställa boken väldigt synligt och om tillfälle kommer att nominera dig till typ Sveriges Radios romanpris så kommer jag att göra det. Inte för att vara schysst utan helt enkelt för att det är en jäkligt bra bok och jag ser fram emot fler.
/Martin Andersson"


Recensioner

3 kommentarer:

 1. Jag vet inte vad det var som gjorde mig så hooked på boken men jag streckläste den, kanske var det karakräerna eller kanske var det miljön som jag kände igen delvis efter att ha jobbat lite i kök. Köksdetaljerna var roliga, speciellt en passage där någon i personalen berättar att kniven ska vara så vass att den genom sin egen tyngd skär igenom skalet på en tomat, då insåg vilket ledsamt slött liv mina egna knivar levde och jag försökte slipa dem till tomatstandard men har ännu inte lyckats. Deckarbiten dyker upp sent i boken men jag tycker inte det är bokens styrka utan det är personerna, miljön och den svarta humorn.

  SvaraRadera
 2. Jag är ett stort fan av din bok och några av sakerna jag gillade är mixen av olika genre som funkar väldigt bra genom hela boken. Jag sögs omedlbart in i miljön och identifierade mig med personerna. Jag hejade på dem när de sabbade stämpelklockan, blev arg när fick ta skit och gladdes när de fick sin hämnd. Det är inte ofta böcker handlar om arbete på det sättet Av kött och blod gör och jag tror de flesta kan känna igen sig, oavsett vilken bransch de jobbat inom. Men nu ett par månader efter att jag läst boken så är det dera sammanhållning jag minns bäst och hur viktigt det är att vara ett arbetarkollektiv på sin arbetsplats.

  SvaraRadera
 3. Hej Henrik,
  Jag har läst din bok och känner igen mycket av det som händer. Jag har jobbat i flera olika typer av kök. Alla karaktärer är bekanta. (utom själva Golem då) Flera händelser har hänt mig också. Som att någon chef har noll koll och bara går hem, och lämnar de anställda i skiten.

  SvaraRadera