lördag 4 maj 2019

Ett barn som inte går att skryta med i sociala medier

Recension publicerad i Mål & Medel Nr 3/2019

Roman. Cilla Jackert, F som i sämst, Rabén & Sjögren 2018.

"”Jonna, hur känns det att ha en fantastisk syster?” Katinka vände sig mot mig, men det var inte meningen att jag skulle svara. Och det var tur, eftersom hon nog inte ville veta hur det verkligen kändes att vara lillasyster till någon så fantastisk som Miriam."

Med F som i sämst vill Cilla Jackert berätta om ett barn som det inte går att skryta med i sociala medier. Tolvåriga Jonna ligger helst i sin säng, petar sig i näsan och äter godis. Hon är sämst i skolan, sämst på kompisar och har inga intressen förutom youtube, näspetning och godis. Den äldre systern Miriam är hennes raka motsats: skolans hyllade ljus, duktig på musik och alltid med ett släptåg kompisar och beundrare efter sig. I bokens prolog får vi en inblick i hur Jonnas tankar vandrar när hon har ett prov. Det är uppenbart att hon har koncentrationssvårigheter. Det gör också att det blir en bok om skola och föräldrar som inte förstår hur svårt det är att jobba när ens hjärna inte riktigt fungerar som alla andras.
När Miriam får allt beröm och all positiv uppmärksamhet hämnas Jonna inte mot föräldrarna, utan mot den framgångsrikare systern. Hon går regelbundet in i systerns rum och tar småpengar, örhängen och hennes dagbok.

Trots Miriams framgångar är mamma och pappa inte helt nöjda. Miriam är nämligen inte tillräckligt stolt över sina bedrifter, inte så pigg på att visa upp sin fantastiskhet som de önskade.

Det allvarliga ämnet till trots är boken präglad av en mörk humor, främst genom Jonnas blick på sin omgivning och hennes ovilja att anpassa sig till vad som förväntas av henne. Tidvis är det också tung läsning, som när pressen på Jonna gör att hon tar ut sin frustration på sin syster.

Föräldrarna är en del av problemet. Deras försök att förverkliga sig själva genom sina barn sätter en orimlig press på den äldre systern och får den yngre att känna sig otillräcklig.

För att visa upp Jonnas misslyckanden använder författaren systern som kontrast och bollplank. Och även om boken är både rolig och läsvärd gör det tyvärr att berättelsen handlar mer om framgången och framgångens pris, om det barnet som går att skryta med i sociala medier. Handlingen kräver nästan också att författaren gör våld på huvudpersonens passivitet. För att få boken framåt måste Jonna upp ur sin säng. Det som får Jonna att röra på sig är kärleken till systern som trots allt finns där.
Henrik Johansson

Boken finns bland annat på Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar