fredag 10 augusti 2012

Böcker jag inte vill läsa

Ovanligt ämne, jag vet, men det är helg och bokbloggsjerka och frågan är som följer

Vilka böcker tänker du inte läsa och varför? Ge exempel på tre stycken

Min första reaktion var att jag nog kan läsa allt, men det är naturligtvis inte sant.

Den första boken är faktiskt Annikas fel (ja, densamma som anordnar dessa jerkor). Efter hennes slakt av Ramona Fransson tänker jag inte läsa hennes Lyckohjulet.Jag har svårt för självhjälpsböcker - inte så mycket av de som överlevt något och vill skriva om det, men de där psykologerna och självhjälpsteologerna som vräker ur sig en massa dumheter om att sköta sig själv och skita i andra. Jag tar en ur högen: Wayne Dyers Älska dig själv. Tyvärr, jag klarar inte av de här gubbarna och gummorna. Kolla bara det här citatet:
A mind at peace, a mind centered and not focused on harming others, is stronger than any physical force in the universe.

För mig är det bara arrogant. Säg det till de som fick atombomben i huvudet.

Slutligen tar jag Ayn Rand: Jag är egentligen lite lockad av att läsa hennes propagandaverk för objektivismen, men det finns två hinder: alla som läst dem som jag har förtroende för tycker att de är fruktansvärt dåligt skrivna samt att de är 700 respektive 1100 sidor långa. Det är bara för mycket för något som är illa skrivet.
Jag vill dock rekommendera en elak serieversion om Ayn Rand signerad Liv Strömquist: Galago.

Det var allt i detta negativa inlägg, så här kommer något glatt: I tisdags skrev jag på mitt alldeles första bokkontrakt och det betyder att mitt debutverk Av kött och blod kommer publiceras nästa år!
Det är förlaget som bestämmer om recensionsex, men jag kommer lobba för att skicka till de bokbloggar som är intresserade, bara så ni vet ...

32 kommentarer:

 1. Har också svårt för sådana självhjälpsböcker. Grattis till bokkontraktet!! :)

  SvaraRadera
 2. Självhjälpsböcker, att jag glömde dem. Läser aldrig. Stort grattis till kontraktet. Ser fram emot att läsa!

  SvaraRadera
 3. Jag vill ha ett recensionsex, bara så att du vet :-)

  SvaraRadera
 4. Ramona Fransson var den första att dyka upp på min lista. Självhjälpsböcker ja, hur kunde jag glömma? Jag läste faktiskt något av Dyer för så där 30 år sedan. Och jag blev så arg att jag nästan kokade över. Även om jag kanske inte hade begrepp om ordet arrogant på den tiden, så var det precis det det var.

  SvaraRadera
 5. Till att börja med - grattis!!! Vad roligt! (vill du så och får jag så läser jag mer än gärna, bloggar på Boktyckaren)
  Ramlade in här via Twitter för frågeställningen var så rolig, har inte sett jerkan förut så tack för tips! (och självhjälpsböcker... Tja, de har väl en viss igenkänningsfaktor när någon skriver om ett självupplevt ämne mena annars... Nej, böjd att hålla med!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och du är uppskriven! Haka gärna på jerkorna, jag gillar att "tvingas" ta ställning till en frågeställning någon annan valt. För det mesta roligt.

   Radera
 6. Grattis till att din bok ska bli utgiven! Skitkul verkligen! Den får man hålla ögonen öppna efter då.

  Och över till jerkan: Ha! Den där gubben på omslaget ser ju verkligen inte ut som någon man skulle vilja ta livsråd från!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Och visst ser gubben rätt läskig ut.

   Radera
 7. Stort grattis till bokkontraktet! :D Det ska bli spännande att läsa.

  En kompis till mig läste Ayn Rand och vad hon hade att säga gjorde mig inte direkt lockad till att plocka upp någon av författarens böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Jag är på sätt och vis sugen på att läsa Rands tokigheter - men det verkar helt enkelt för illa.

   Radera
 8. Läser heller aldrig självhjälpsböcker. Grattis till bokkontraktet!

  SvaraRadera
 9. Stort grattis till bokkontraktet!

  Håller med dig helt angående självhjälpsböcker. Tycker du slår huvudet på spiken när du beskriver de som arroganta. Spot on!

  SvaraRadera
 10. Grattis till kontraktet! Wayne dyer var tydligen het runt tiden kring min födelse har jag erfarit i ett tidigare inlägg. Jag har själv haft en lite vilsen period i livet när jag faktiskt läst en del självhjälpsböcker och de har kanske varken hjälpt eller stjälpt mig men de kan onekligen fylla en funktion för många människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, ja, tyvärr tror jag att självhjälpsböckerna fyller en funktion, men för mig blir det en kapitulation inför ett egoistiskt samhälle att själv bli egoist.

   Radera
 11. Självhjälpsböcker har jag också svårt för.

  Nyheten om ditt första bokkontrakt var ett kul inslag bland alla negativa jerkor den här veckan, stort grattis!

  SvaraRadera
 12. Känner inte igen nån av dem. Kanske lika bra..? ;)

  SvaraRadera
 13. Och GRATTIS till bokkontraktet förresten! KUL! =D

  SvaraRadera
 14. Håller med om självhjälpsböcker, de är ingen höjdare. Stort Grattis till bokkontraktet :)

  SvaraRadera
 15. Självhjälpsböcker bommade jag helt när jag skrev mitt svar. De existerar inte alls i min läsvärld. Gratulerar till bokkontraktet! ^^

  [Märks att det är slösöndag, jag läste titeln på bilden som "Your Erogenous Zones" vilket tillsammans med hans fulmin fick mig att må lite illa.]

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja, hans min får också mig att må lite illa. Jag gratulerar dig till att leva i en värld utan självhjälpsböcker! Och tack för gratulationerna!

   Radera
 16. Oj, men vilken lycka att få ge ut sin bok! Ja, jag är allergisk för alla "tänk positivt" böcker, så boken om zoner skulle jag nog gå långa omvägar för att undvika.

  SvaraRadera
 17. Delar inte Annikas åsikt om Ramona Fransson. Jag´har läst två böcker av henne "Dyrbar kärlek" och "Mord i Skärhamn". Jag tyckte om båda, speciellt den senare. Tycker du ska läsa Mord i Skärhamn och se vad du tycker.

  SvaraRadera